За Jyotish

ВЕДИЧЕСКАТА АСТРОЛОГИЯ  И С КАКВО ТЯ МОЖЕ ДА  БЪДЕ ПОЛЕЗНА

слънчевата система

Планетите в нашата слънчева система представляват и са подобие на един съвършено настроен небесен часовник. Движението и завъртането на всяка eдна планета е изключително точно и всички те залязват и изгряват в определено време.
Ефектите от някои планетарни въздействия са видими с просто око – денят и нощта,  смяната на сезоните, приливите и отливите. Всичко това безспорно влияе на нашия ежедневен живот.
Но има и много невидими за очите ни процеси, които оказват влияние върху случващите се с нас събития.. Астрологията – това е система за наблюдение на небесните тела, която е запазанена и съхранена от векове. Счита се, че основата на Индийската или Ведическата астрология е била положена от мъдреца Парашара преди хиляди години  / според някои източници около 5 хил. години /. Неговите събрани изследвания и наблюдения са залегнали в основата на Джьотиш. Джьотиш всъщност е оргиналното име на Ведическата астрология и в превод от санскрит означава – Наука за светлината.  / Повече за древните корени и история на Ведическата астрология очаквайте в следващите материали /.
Астрологията, както източната, така и западната, е основана на система от предсказания и в много случаи прилича на тази, която се използва в метеорологията. Но вместо предсказания за климатичните условия на Земята и времето, астрологията говори за и разглежда възможни определени събития  при определени положения на планетите в Слънчевата система
Астрологията е не само изначална и най-ранната от събитийните науки, но и най-важната от вътрешните или духовни дисциплини.
Астрологията показва космическия източник и основата на силите, действащи във всяко начинание. Така един астрологически поглед предхожда този към другите науки, тъй като показва  езика на космическата енергия. Астрологията може да ни помогне да разберем всички сфери на живота. 


Преди 2500 год.  Буда е казал 'Kim Karrisatthi Taraka ?' -  „ Какво могат да направят звездите ? “

В мига на нашето раждане на небето е подредена определена комбинация от планети. На основата на тази „ картина на небето“ астрологът  построява индивидуалната карта на родения.
Всяка планета има свое влияние, благотворно или негативно, в зависимост от разположението във всеки конкретен случай. Случва се планетите да бъдат в много добро разположение за притежателя на хороскопа, но могат да се случат и доста опасни и тежки комбинации. 


СЛУЧАЙНО ЛИ Е ТОВА ?
Можем ли да приписваме своите грешки и нещастия на звездите?  Да, звездите се намират  в определена комбинация над нас, но според Ведическата астрология тяхното разположение е резултат от нашите предишни постъпки и действия - правилни или не толкова. И именно това определя нашата съдба.  Но, ако с времето ние осъзнаем това, Джьотиш дава шанс и счита, че можем да поправим старите грешки и да не допускаме нови. Съществен и много основен фактор залегнал в основата на Джьотиш и цялото Ведическо познание е принципът на Кармата.  


Източници : http://jyotish.ru  , Д.Фроули

© Rossi Dimitrova  http://jyotishbg.blogspot.com/

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...