понеделник, 19 август 2013 г.

Нашата рождена звезда - Накшатра

Какво наричаме Накшатра ? 

 

Janma, Anujanma, Trijanma,  Janma Nakshatra (санскрит), Съзвездие или Рождена  звезда 
графика на Накшатрите
Коренът на думата Nakshatra - नक्षत्र (naksha) означава да достигнеш, постигнеш или почетеш, докато (tra)  означава боготворене. В буквален  превод от санскрит думата Накшатра  означава  съзведие, звезда или перла. В някои школи можем да срещнем тълкувание на думата като (на-кшатра),  неунищожим.

Всички знаем, че според западната астрология, Зодиакът е разделен на 12 знака и Слънцето преминава за месец през всеки един от тях. Позицията на Слънцето в момента на
раждане определя в кой знак се намира така нареченото "рождено Слънце".

За разлика от Западната астрология, Ведическата астрология отдава главно и основно значение на това къде, в какъв знак и позиция е поставена нашата Луна. Съществуват 27 Накшатри, които също така биват наречени Рождени съзвездия или  Лунни спирки.
Според Jyotish /ведическата астрология/  Луната би могла да се намира във всяко едно от тези  27 Рождени съзвездия. Счита се, че енергията на нашето Рождено съзвездие е отпечатано върху съзнанието ни  в момента на нашето раждане. Съзвездието или Накшатрата, през която е преминавала Луната в момента на раждането ни, се счита за наша рождена Лунна Накшатра или Рождената звезда. Тя е от  изключителна важност и ще даде индивидуалната характеристика на личността, според вида и позицията си.
Janma Nakshatra  или Рожедената ни Накшатра е важен ключ, тъй като съдържа в себе си информация, която e много уникален профил за това как работи нашият ум.  Накшатрите спрямо Зодикалните знаци


Позицията на Луната в дадена Накшатра дава определена сила, която да развие ситуациите,отношенията и обстоятелствата в живота на човека. Ведическата астрология счита, че Луната символизира ума, манас (санскр.) съзнанието на човек. Не само мисълта, вниманието и разсъждението, но и  съзерцателния размисъл, мечтанието и фантазията.  Луната е показател и за това как ние сме свързани с другите хора, за нашето обществено съзнание. Луната характеризира и астралното тяло – областта, в която са натрупани впечатленията или миналата карма, предопределящи обстоятелствата на сегашното ни въплъщение. Ето защо, Луната е важен кармичен показател и е от особено значение и важност  за определянето на характера и   взаимоотношенията на личността.  Накшатрата ще покаже както добрите, така и не толкова добрите страни и черти от характера ни, нашите кармични натрупвания.


древно изображение на Накшатрите

Накшатрите са един фин зодиак, носещ  допълнителна и много по-дълбока информация за човека. Астрологичните знаци и Накшатрите , въпреки че са различни, са дълбоко свързани. Най-голямото предимство на лунните накшатри е фактът, че всяка от тях се свързва с определена неподвижна звезда (и съзвездие) и има характерен темперамент. Всяка една Накшатра съдържа фина, изначална космическа енергия наречена шакти, свързана с типа божествена енергия, което управлява дадената Накшатра.

Накшатрите оригинално биват определени като средство за връзка с космичните сили и разширяване на нашия човешки ум до достигане  нивото на космичния.  Счита се, че те освобождават плодовете на кармата, най-висшите от които са тези на боготворението и медитацията, нашата духовна работа в  живота. Това е тяхната основна ценност. Поради тази причина Ведическите ритуали и медитации до ден днешен биват съобразени с Накшатрите.


Ведите казват:

Yo iha yajate, amum sa okam nakshatetan naskatranam  Nakshatratvam.

One who offers worship here reaches world of heaven beyond.

Този, който  отдава почитта си тук, достига райския свят отвъд, там където Накшатрите обитават.

Taittiriya Brahmana I.5.2

Повече за Накшатрите, принципите на посторяване, разделяне и конкретно за всяка една очаквайте в следващите публикации.

В блога е създаден отделен раздел посветен на Накшатрите. Работата с Накшатрите е основоплагаща и много важна техника във Ведическата астрология. На тази  база са разработени различни предсказателни техники, които датират от хиляди години и изобщо липсват в Западната астрология.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...