петък, 13 септември 2013 г.

Какво наричаме Граха - планетите във Ведическата астрология

Наваграха - Navagraha - नवग्रह
Така се наричат 9 - те планети във Ведичeската астрология.
Наваграха произлиза от नवम् navam-девет и ग्रह graha-граха-планета.GRAHAS


Какво е Граха? Граха много често се превежда като планета, но това не е точен превод, дори не е и приблизителен превод.
Съществува фундаментално различие между ведическата концепция за ГРАХА и използването на планетите в западния подход. Като определение и в превод от санскрит ГРАХА означава - нещо, което има силата да захваща, прихваща,влияе, улавя и сграбчва. Граха  захваща, прихваща и влияе върху съдбата на човека, заставяйки го (и не само него) да прояви определени качества и да извърши определени постъпки.
В Западната астрология напълно отсъства концепцията за граха, там съществуват само планети. Важно е да разберем разликата: Граха е не само планета в смисъла разбиран от Западната астрология  - физически материален обект. Граха е нещо много повече. 


В Джьотиш (ведическата астрология) съществуват девет главни Грахи :


1. Суря - Слънце - सूर्य 
2. Чандра - Луна - चन्द्र
3. Мангал - Марс - मंगल 

4. Будха - Меркурий - बुध  
5. Гуру - Юпитер - गुरु  
6. Шукра – Венера - शुक्र
7. Шани – Сатурн - शनि  


8. Раху - Северен лунен възел - राहु
9. Кету - Южен лунен възел – केतु

    Лагна - Асцендент - लग्न 

Navagraha

От тези грахи Лагна (асцендентът), Раху (Северенят лунен възел) и Кету (Южният лунен възел) са трите НЕфизически грахи, които Джьотиш използва. Дори да не са планети те играят не по-малко значителна роля от останалите грахи. 
Раху и Кету са нематерилани грахи! Те са математически точки изчислени от астролозите. Известни още като Южен и Северен  лунен възел те се намират на пресечната точка на еклиптиката (небесния екватор)  с лунната орбита. Или това са местата, в които Луната пресича орбитата на Слънцето и където се случват затъмненията. Известни са още с термина Чхая Граха или Сенчести планети!
На пръв поглед можем да кажем, че няма разлики между Западната астрология и Джьотиш, но на практика има едно съществено различие. Джьотиш не използва транс-сатурновите планети /Уран, Нептун и Плутон/. Наричат ги още външни или далечни планети. Тези планети се движат изключително бавно и са невидими с невъоръжено човешко око, поради тяхната отдалеченост от Земята. Древните ведически астролози и математици са знаели за тяхното съществуване, но не са считали за необходимо да ги използват в разчитането на личния хороскоп – Раши чакра, именно поради тези причини. 


Защо е добре да използваме оргиналните термини и имена на планетите във ведическа астрология може да прочетете тук


© Rositsa Dimitrova  http://jyotishbg.blogspot.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...